Laura Rämö

I must alter myself into a life-form which can exist on this planet

I must alter myself into a life-form which can exist on this planet (2021) on Studio Mältinrannassa ensiesityksensä saava tilallinen mediainstallaatio elämän kuvittelusta ja ajasta.

Stop motion -animaatiota ja videota sekoittavassa 4-kanavaisessa videoinstallaatiossa seurataan planeetalle ilmestyvää uutta elämän olomuotoa, maan asukkeja, aikaa ja vesielementtiä, jonka sisään teos vie.

Imitoiden, virraten, leikkien, sopeutuen, kömpelösti kompuroiden ja muotoaan muuttaen, elämä järjestäytyy uudelleen. Ja uudelleen.

Teos on saanut inspiraatiota merenpohjan sitkeistä ja omituisista olennoista, B-luokan science fictionista, muodonmuuttajista, merestä, unista ja keinoälyn epäonnistuneista todellisuuskuvailuista. Sen maailman lähtökohtana on ollut tunnustella sitä, millaista on elää epävarmoina aikoina jaetussa ympäristössä, joka on muutoksen tilassa. Videon visuaalinen kieli heijastelee työskentelyn tapaa, joka perustuu materiaalipohjaiseen improvisaatioon stop motion -animaation parissa taiteilijan lähiympäristön, Itämeren rannoilta kerätyn roskamateriaalin, muovailuvahan, saven ja villan kanssa.

Installaatio levittäytyy tilaan kankaiden, luuppaavien videoprojisointien, äänien, istuinsijojen ja kambrikauden olioita etäisesti muistuttavien saviveistosten muodossa.

Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä sen parissa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä AVEK.

Laura Rämö on helsinkiläinen mediataiteilija, joka työskentelee videotaiteen, valokuvauksen, editoinnin, lyhytelokuvien ja pienjulkaisujen parissa. Lähtökohtinaan leikkisyys, pehmeys, improvisaatio ja queer-kokemus, hän lähestyy elollisuutta teoksissaan usein kummallisena ja jaettuna asiana. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta valokuvataiteen pääaineesta vuonna 2020. Rämön teoksia on ollut esillä useissa yhteisnäyttelyissä Suomessa ja Euroopassa. Installaatio Mältinrannassa on hänen toinen yksityisnäyttelynsä.